Onbeperkt technische ondersteuning
Praktijkgerichte trainingen
Jouw toegang tot fabrikanten data
Actueel

Het SERMI-Certificaat: wat betekent het voor jouw garagebedrijf?

Voer jij werkzaamheden uit aan anti-diefstal elementen van voertuigen? Denk aan sleutels, contact of deursloten, dan moet je vanaf 1 augustus 2023, om toegang te krijgen tot fabrieksinformatie en software, in het bezit zijn van een SERMI-certificaat.

SERMI

Voer jij werkzaamheden uit aan anti-diefstal elementen van voertuigen? Denk aan sleutels, contact of deursloten, dan moet je vanaf 1 augustus 2023, om toegang te krijgen tot fabrieksinformatie en software, in het bezit zijn van een SERMI-certificaat. We leggen je graag uit wat SERMI is, hoe je je certificeert en waarom SERMI goed nieuws is voor jouw autobedrijf.

Wat is SERMI?

SERMI is een certificaat dat onafhankelijke auto-, schadeherstel en camperbedrijven nodig hebben om na 1 augustus 2023 te mogen sleutelen/programmeren aan alle onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. Denk aan sleutels, contact- en deursloten, maar ook de ECU.

Het SERMI-certificaat bundelt en vervangt alle bestaande certificaten per auto- of campermerk. Na 1 augustus kun je dus geen merkspecifieke antidiefstalcertificaten aanvragen of verlengen.

Het SERMI-certificaat is vernoemd naar het Europese samenwerkingsverband van fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven: het Forum for Acces to Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information (SERMI).

Wat gaat er veranderen?

Voor elk merk moet je nu aparte antidiefstalcertificaten aanvragen bij de fabrikant/importeur. Dat is nodig omdat elke fabrikant zijn eigen eisen stelt aan het bedrijf en autotechnici. Al die losse aanvragen vragen veel van je tijd zijn bovendien kostbaar. De Europese Unie heeft fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven daarom gevraagd om de losse certificeringen te vervangen door één antidiefstalcertificaat. En dat is goed nieuws voor het autobedrijf!

Wat heb ik aan SERMI?

Door SERMI komt er op de korte termijn extra werk op je af, maar deze nieuwe manier van certificeren biedt je op de lange termijn voordelen:

  • Tijdwinst: je hebt geen aparte toegang meer nodig per merk. Het SERMI-certificaat vervangt alle merkspecifieke certificaten die je voorheen apart moest aanvragen.
  • Ontzorging: de looptijd van het SERMI-certificaat is 5 jaar. Dus als je eenmaal uw certificaat in je bezit hebt, hoeft je vijf jaar lang geen actie meer te ondernemen.
  • Onafhankelijkheid: je bent niet meer afhankelijk van de fabrikant. De doorlooptijd van de SERMI-certificering is doorgaans korter dan de toegangsprocedures bij de fabrikant.
  • Goedkoper: je hoeft nog maar een certificaat aan te vragen in plaats van meerdere en dat scheelt je tijd en geld.

Voor het aanvragen van een certificaat dat toegang geeft tot anti-diefstalelementen in auto’s en campers moet elk onafhankelijke autobedrijf nu nog aan bij de fabrikant. Dit is vanaf 1 augustus 2023 niet meer mogelijk. Dan onderzoekt een certificeringsbedrijf (Conformiteits Beoordelende Instantie, CBI) of je papieren als bedrijf in orde zijn.

Hoe kom ik aan een SERMI-certificaat?

Je vraagt je SERMI-certificaat aan bij een certificeringsinstantie zoals KIWA, Dekra of Aboma. Op dit moment is nog niet bekend welke certificeringsbedrijven SERMI-certificaten gaan uitgeven. je kunt uw aanvraag wel alvast voorbereiden door te zorgen dat je voldoet aan de voorwaarden:

  • Je bent aantoonbaar werkzaam in de automotive. Dit kun je bijvoorbeeld aantonen met Je KvK-inschrijving.
  • Je bent in het bezit van een Verklaring van Goedgedrag (VOG)
  • Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Je hebt getrainde medewerkers in dienst. Opleidingsniveau: autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
  • Je maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (incl. motortuning).

Let op: Het certificaat is persoonlijk, dus ook je medewerker moet op persoonlijke titel het certificaat aanvragen. De goedkeuring van je medewerker is gekoppeld aan de goedkeuring van je bedrijf, dus als je geen SERMI-certificaat hebt, kan je medewerker deze ook niet aanvragen!

Binnenkort wordt bekendgemaakt bij welke CBI je kunt certificeren en wat de kosten zijn. Natuurlijk houdt TECH360 je op de hoogte van ontwikkelingen rondom SERMI. Wil je meer weten? Kijk dan op: https://www.vehiclesermi.eu/