Onbeperkt technische ondersteuning
Praktijkgerichte trainingen
Jouw toegang tot fabrikanten data
Pass Thru Actueel

Invoering beveiligingscertificaat SERMI uitgesteld: wat moet je (niet) doen?

Werk je aan anti-diefstalelementen van voertuigen, zoals contact- en deursloten of startblokkering? En gebruik je daarbij fabrieksinformatie en -software? Dan zou je per 1 augustus over het SERMI-certificaat moeten beschikken. Dat hoeft nog even niet: de invoering van het certificaat is tot nader order uitgesteld. Wat betekent dit voor jou?

Invoering beveiligingscertificaat SERMI uitgesteld: wat moet je (niet) doen?

Invoering beveiligingscertificaat SERMI uitgesteld: wat moet je (niet) doen?

De invoering van het SERMI-certificaat wordt in de hele Europese Unie uitgesteld. Er zijn nog te weinig keuringsinstanties die ervoor kunnen zorgen dat elk autobedrijf op tijd over het certificaat beschikt. Je moet namelijk aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het SERMI-certificaat. Door SERMI aangewezen keuringsinstanties zien erop toe dat jouw bedrijf voldoet en dat ook tijdens de geldigheidsduur van het certificaat blijft doen. In dit artikel lees je welke voorwaarden er gesteld worden en welke stappen je moet doorlopen om een certificaat aan te vragen. 

Elke twee maanden nieuwe landen

Het voorlopige uitstel betekent niet dat de invoering van het certificaat in zijn geheel wordt opgeschoven. In plaats daarvan wordt gekozen voor een gefaseerde uitrol. Op 1 oktober 2023 gaan Zweedse autobedrijven als eerste met SERMI aan de slag, daarna volgen elke twee maanden nieuwe landen. De startmomenten zijn als volgt: 

1 oktober 2023       |    Zweden
1 december 2024   |    Volgt
1 februari 2024       |    Volgt
1 april 2024              |    Volgt
1 juni 2024               |    Volgt
1 augustus 2024    |    Volgt

SERMI zal dit schema elke twee maanden updaten. 

KIWA en DEKRA partner

Wanneer Nederlandse bedrijven aan de beurt zijn is dus nog niet bekend, ook weten we nog niet welke keuringsinstanties straks SERMI-certificaten mogen uitgeven. Wel laten de bekende instanties KIWA en DEKRA op hun websites weten dat ze certificeringspartner willen worden. 

Wat moet je doen?

Op termijn zal SERMI in alle EU-landen de toegang tot beveiligingsinformatie en -software van autofabrikanten regelen. Tot die tijd blijft deze informatie beschikbaar op de manier die je gewend bent: direct via de fabrikantenwebsites. Hoewel het uitstel van SERMI wat extra tijd geeft is het aan te raden om je op de aanvraag van een certificaat voor te bereiden. Zet dus alvast eens op een rijtje of jouw bedrijf al aan de gestelde voorwaarden voldoet. 

Op de website van SERMI zal bekend gemaakt worden wanneer Nederlandse autobedrijven aan de beurt zijn. Als dat is bepaald wordt ook bekend bij welke keuringsinstanties je het certificaat kan aanvragen.