Onbeperkt technische ondersteuning
Praktijkgerichte trainingen
Jouw toegang tot fabrikanten data
|Home/
Praktijkcase

Ruitensproeiers van een Volkswagen Polo werken niet

Ruitensproeier Volkswagen Polo 6R werkt niet, dit is de oplossing

Zo nu en dan blijkt een storing eenvoudig op te lossen, maar is de weg naar deze oplossing lang en verwarrend. Dat geldt ook voor de storing die we in dit artikel beschrijven, waarbij de ruitensproeiers van een Volkswagen Polo 6R 1.2 TSI (motorcode CBZC) niet werken. Wat is de oorzaak van dit veel voorkomende probleem?

Deze storing is er niet zomaar een: het is de meest gezochte storing in de TECH360 Solution Toolbox. Niet voor niks. De storing lijkt simpel, maar door misleidende diagnosemogelijkheden staan veel technici toch voor een uitdaging. In dit artikel lopen we de stappen door, waardoor de Polo al snel weer sproeit. 

Voor én achter werken niet

De storing begint met een niet-functionerende ruitensproeier. Of sproeiers, eigenlijk, want zowel voor- als achteraan werken ze niet. De eerste stap is meestal het testen van de zekering, vaak met een led-tester, die laat zien dat de zekering goed functioneert. Daarna worden vaak de ruitensproeierpomp, stuurkolomschakelaar of soms zelfs de centrale bodycomputer vervangen. Zonder resultaat – want deze storing is niet voor niets berucht.

Zekering écht gecontroleerd?

Mail 2.jpeg

Zekeringen controleren met de led-tester

Na het vervangen van deze onderdelen wordt vaak alsnog technische ondersteuning gevraagd. De eerste vraag die de helpdesk stelt: ‘Is de zekering echt gecontroleerd?’ Het antwoord is eigenlijk altijd ‘ja, die hebben we het eerst bekeken.’ Als de helpdesk vraagt om de zekering alsnog visueel te controleren blijkt deze toch stuk te zijn. Hoe kan dat? De controle-led brandde immers aan beide zijden van de zekering waardoor het lijkt of deze goed is. Maar zelfs zonder zekering meet je in dit geval aan beide kanten spanning. Hoe kan dat?

Dit is er aan de hand

Om te begrijpen hoe dit kan kijken we naar de opbouw van het circuit in deze auto. In het onderstaande schema zien we de volgende belangrijke onderdelen: 

  • Component 59 is de ruitensproeiermotor.
  • Zekering SB17 beveiligt de ruitensproeiermotor
  • De motor kan in twee richtingen draaien: één richting voor de voorruit, de andere richting voor de achterruit.
schema-ruitensproeier.jpg

Hoe is het circuit in deze Polo 6R opgebouwd?

Dat laatste is belangrijk om te weten: deze motor draait twee kanten op doordat de polariteit omkeerbaar is. Simpel gezegd, de plus en min moeten wisselbaar zijn. Daarvoor zorgt de stuurkolomschakelaar, E595 in het schema.

Als je de bedrading en interne schakeling van de stuurkolomschakelaar volgt zie je dat:

  • Pin 22 een plus levert
  • Pin 19 massa levert
  • Pin 20 en 21 naar de sproeiermotor gaan

De stand van de stuurkolomschakelaar bepaalt de polariteit op de motor. Opvallend daarbij is dat de zekering zich bij de ene schakeling (bijvoorbeeld voorruit) in het pluscircuit bevindt en bij de andere in het massacircuit. Ook zijn via kabellus A156 en A102 meerdere functies, zoals de ruitenwissers, aangesloten. Als je de sproeiers activeert worden dus ook andere componenten aangestuurd.

Waarom is led-tester hier niet betrouwbaar?

De zekering van de ruitensproeierpomp wordt vaak getest als het systeem niet actief is. Er loopt dan geen stroom, maar wat meet je dan wel? Aan beide zijden van de zekering staat ongeveer 10,5 volt, een zogenaamde open spanning, die in dit geval afkomstig is uit ECU J519. Deze spanning komt via de ruitenwissermotor ook aan de andere kant van het circuit terecht. 

Het resultaat: je ziet aan beide kanten van de zekering een spanning waardoor de zekering in orde lijkt, terwijl de zekering misschien stuk is. Maar er is geen potentiaalverschil, dus er loopt geen stroom. Pas als je de schakelaar bedient ontstaan er een actieve plus en min, en loopt er dus stroom door de zekering. Als je in rust meet lijkt de zekering in orde, dat zet veel technici op het verkeerde spoor.

De led-tester is geen slechte diagnosetool, maar in specifieke situaties kan het apparaat onbetrouwbare resultaten geven. Om een betrouwbare meting te garanderen moet je ook de volgende stappen nemen:

  • Haal de zekering eruit en kijk naar de draad.
  • Neem de stekker van de sproeiermotor los, dan is er geen terugvoeding meer via andere componenten.

Wat zijn open spanningen?

Zogenaamde open spanningen komen in de autotechniek vaak voor. Ze variëren van een paar volt tot soms wel 11 volt en worden onder meer gebruikt om kortsluiting naar massa te detecteren of algemene circuitstoringen op te lossen. Als je met een led-tester of multimeter meet zie je deze spanning gewoon, maar als je een spanningszoeker met een gloeilampje gebruikt belast je de spanning. De spanning wordt dan ‘naar beneden getrokken’, wat er bij een auto als deze Polo zelfs voor kan zorgen dat de ruitenwissermotor geactiveerd wordt. Het lampje zorgt ervoor dat de schakelaar massa herkent, waardoor hij denkt dat hij wordt aangestuurd. 

Samenvatting

Je weet nu dat de led-tester niet in alle gevallen uitsluitsel biedt, een open spanning kan je om de tuin leiden. Controleer dus altijd visueel of de zekering echt goed is of koppel een component los, zoals in dit geval de ruitenwissermotor. Zo vervang je niet onnodig onderdelen en bespaar je kostbare tijd.