Onbeperkt technische ondersteuning
Praktijkgerichte trainingen
Jouw toegang tot fabrikanten data
|Home/
Praktijkcase

Verbeter je diagnose skills: ontdek en voorkom problemen met stekkers

Verbeter je diagnose skills: ontdek en voorkom problemen met stekkers

Aan de hand van een Volkswagen Tiguan 2.0 TDI (CFFB) uit 2012 nemen we je mee in de diagnose van een probleem dat, zo zal blijken, wordt veroorzaakt door een slechte stekkerverbinding. We gaan niet uitgebreid in op foutcodes en diagnosestappen, maar bieden praktische handreikingen bij de omgang met stekkers.

De Volkswagen Tiguan wordt door een bij TECH360 aangesloten autobedrijf aangemeld voor TECH360 Praktische Ondersteuning, waarbij de auto op een van de vier TECH360-locaties wordt gediagnosticeerd. De Volkswagen geeft foutcodes op vrijwel alle ABS-sensoren. Voorafgaand heeft het autobedrijf het nodige huiswerk verricht. Uit een meting met de scope lijkt het ABS-systeem normaal te functioneren, maar als het systeem opnieuw wordt ingeschakeld komen de foutcodes meteen weer terug. De ABS-unit is opgestuurd voor controle, maar kwam terug zonder bijzonderheden. Wel heeft de stekker lichte sluitingsproblemen, maar hij lijkt stevig te zitten.

Diagnose met Pass Thru en meten aan sensoren

In het TECH360-center starten we de diagnose met een pre-scan via ODIS, de Pass Thru-tool van Volkswagen. We wissen de foutcodes en zien er drie terugkomen. Het zijn allemaal massaonderbrekingen op de ABS-sensoren linksvoor, linksachter en rechtsachter. Als we de signalen direct meten zien we dat op geen van deze sensoren een signaal aanwezig is. 

De gebruikte sensoren zijn tweepolig, ze manipuleren hun voedings- of massadraad om een signaal te geven. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de werking van deze sensoren. Vervolgens meten we de voeding naar de sensoren, daarbij zien we iets opmerkelijks. In meerdere gevallen ontbreekt de voeding. En aangezien de voeding en massa rechtstreeks uit de ABS-unit komen meten we daar verder.

Voeding meten bij ABS-unit

Bij het meten aan de ABS-unit gebruiken we backprobes, verenstalen meetpennen waarmee je langs de siliconen afdichting de stekker via de achterzijde binnengaat zonder dat je de draad en stekker beschadigt. Voor deze meting hoef je de stekker niet los te nemen. Dat heeft een aantal voordelen: de stekker blijft aangesloten, dus je meet een volledig werkend circuit. Het meten aan een open circuit, dus met stekker los, geeft vaak onbetrouwbare meetwaarden. 

Bij het meten van de voeding op de ABS-unit constateren we dat hier wel spanning aanwezig is. Omdat de unit al is opgestuurd voor controle, en daaruit geen bijzonderheden bleken, is het onwaarschijnlijk dat het probleem daar zit. Alle ogen zijn nu gericht op de stekkerverbinding.

Controle van de stekkerverbinding

Als je de stekker losneemt wil je zeker weten dat de pennetjes voldoende klemkracht hebben en dat er geen beschadiging of oxidatie is. Oxidatie en beschadiging kun je meestal wel zien, de klemkracht beoordelen is lastiger. Hiervoor gebruiken we opnieuw de backprobe. 

Met deze meetpen gaan we alle bezette aansluitingen in de losgenomen stekker langs. Als de meetpen zonder enige weerstand in de stekker glijdt is er onvoldoende klemkracht, wat verbindingsproblemen veroorzaakt.

Bij de Volkswagen Tiguan bleek dat onze meetpen in veruit de meeste gevallen zonder weerstand de bodem raakte. Kortom, niet voldoende klemkracht en daarmee geen goede verbinding. We hebben de pennen in de stekker vervangen en daarna opnieuw gemeten. Dit keer is er voeding aanwezig en werken de sensoren weer perfect.

Verenstalen meetpennen onmisbaar

Deze casus laat zien dat verenstalen meetpennen onmisbaar zijn bij diagnosewerk. Je meet immers het systeem in een werkend circuit en voorkomt schade aan bedrading en stekkerverbindingen. Nogmaals de belangrijkste lessen: meten met de stekker los is zinloos. Je verbreekt het circuit, waardoor meetwaarden onnauwkeurig of nutteloos worden. Ook: meet niet met dikke multimeterpennen. Stekkerverbindingen worden steeds kleiner en kwetsbaarder. Dikke meetpennen beschadigen de contacten, waardoor er op den duur storingen ontstaan. Dit gebeurt niet alleen bij ABS-units, zoals in dit voorbeeld, maar ook bij ECU’s en CAN-netwerken.